· 

Inflammaging -Inflammatoire huidveroudering

De bijdrage van huidverzorging aan ontstekingen en huidveroudering is een complex onderwerp. Huidveroudering wordt beïnvloed door verschillende factoren, waarvan de mechanismen en interacties nog niet volledig begrepen zijn. Recent onderzoek richt zich op inflammatoire veroudering, ook wel 'inflammaging' genoemd.

 

De levensverwachting is door de eeuwen heen aanzienlijk toegenomen dankzij vooruitgang in de gezondheidszorg, voeding en hygiëne. Vroeger was het bereiken van de leeftijd van 40 jaar niet gebruikelijk, maar tegenwoordig is dat vrij normaal. Met het klimmen der jaren worden echter ook de tekenen van huidveroudering zichtbaarder, waarbij ontstekingsprocessen in de huid een cruciale rol vervullen.

 

Het immuunsysteem is essentieel voor de menselijke gezondheid en heeft een centrale rol in het verouderingsproces. Het bestaat uit diverse organen, celsoorten en eiwitten, en is opgedeeld in een aangeboren (algemeen) en een verworven (specifiek) deel. Het aangeboren deel fungeert als de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke elementen zoals pathogenen en antigenen. Macrofagen en cytokines zijn hierin van groot belang. Langerhans-cellen in de huid presenteren antigenen aan T-cellen, wat de immuunrespons activeert.

 

De thymus is een cruciaal orgaan voor de ontwikkeling van T-lymfocyten. Deze 'opleidingscentrum' voor immuuncellen leert T-cellen om eigen cellen te onderscheiden en auto-immuunreacties te voorkomen. Na de leeftijd van 50 begint de activiteit van de thymus aanzienlijk af te nemen, wat resulteert in immuunveroudering of immunosenescentie. Dit fenomeen leidt tot een verzwakking van het immuunsysteem en wijzigingen in de productie van cytokines.

 

Inflammaging, samengesteld uit 'inflammatie' en 'veroudering', verwijst naar de verhoogde ontstekingsactiviteit die optreedt naarmate men ouder wordt. Deze aanhoudende, laaggradige ontsteking draagt bij aan leeftijdsgebonden aandoeningen zoals osteoporose en artritis. In de huid veroorzaakt inflammaging een toename van verouderde cellen en oxidatieve stress, wat schade toebrengt aan de huidstructuren. Collageen en elastine worden afgebroken door enzymen zoals matrixmetalloproteïnasen (MMP's), die geactiveerd worden door ontstekingsfactoren.

 

Een goede huidverzorgingsroutine is een krachtig middel tegen inflammaging. Het kan ontstekingen en oxidatieve stress aanzienlijk verminderen. Crèmes met fysiologische fosfolipiden, zoals gehydrogeneerde fosfatidylcholine, creëren lamellaire structuren die lijken op de lipiden van de huid zelf. Bovendien kunnen deze crèmes verrijkt worden met geconcentreerde actieve bestanddelen voor een nog betere werking.

 

Vitamine C, in de vorm van natriumascorbylfosfaat, helpt de huid te beschermen tegen oxidatieve schade en stimuleert de collageenproductie. Groene thee-extract (EGCG) werkt ontstekingsremmend en versterkt de huidbarrière door de productie van keratine en filaggrine te stimuleren . Ook boswelliazuren en essentiële vetzuren, zoals die in teunisbloemolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en bevorderen een gezonde huid  .

 

Ondersteunende maatregelen

Naast huidverzorging dragen regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet bij aan een sterk immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen .

 

Conclusie

Ontstekingsremming is een essentieel aspect van anti-aging huidverzorging. Door gebruik te maken van modulaire huidverzorgingssystemen, verrijkt met actieve ingrediënten, kan inflammaging effectief worden aangepakt en kan de huid gezond en veerkrachtig blijven. Lamellaire formules met werkzame stoffen zijn daarbij toonaangevend in moderne dermatologische cosmetica.

 

Bron: Dermaviduals/Anne Schieferecke